Resources voor gratis stock foto's

22 december 2019   |   door Sven Wesseling   |   
"Het type dat in de categorie van de 'emotionele koper' valt, wil o.a. met mooie beelden verleid worden tot aankoop. Door uitstekend gebruik te maken van (gratis) stock fotografie dient u dit doel optimaal."

Mooie en relevante stock foto's kunnen bij elkaar opgeteld flink wat centen kosten. Een beetje website heeft er al makkelijk 5 tot 10 in haar geheel opgenomen. Een startende ondernemer of ZZP'er heeft misschien niet altijd zin om hiervoor weer in zijn buidel te gaan tasten. Voor die groep bieden wij hieronder een aantal websites die gratis stock fotografie bieden. Voor nog niet eens een dubbeltje op de eerste rang dus.

Let wel, er is een indeling bij de types kopers. Eentje daarvan is de “emotionele” koper. Die laat zich graag verleiden tot aankoop door een mooie website, maar dus ook door mooi beeldmateriaal. Probeer daarom altijd de beste stock foto voor zijn specifieke plek te vinden. Eentje die er vanaf spat. Van generieke en saaie stockfoto's heeft tegenwoordig iedereen wel de buik vol.

Gebruikte definities

- Creative Commons licentie
Licentie in de sfeer van het publieke domein, waar zowel voor persoonlijk alswel zakelijk gebruik gemaakt mag worden van de desbetreffende resource (in dit geval gratis stock fotografie)

- (No) Attribution required
Bij het gebruik van deze resource dient er rekening mee te worden gehouden dat de rechthebbende van de foto met naam wordt genoemd op het medium dat de gratis stock foto bevat. In het geval van een website met een stock foto met dit criterium is het voldoende om dat ergens in het klein op uw website te doen. De praktijk leert echter dat er meer dan genoeg gratis stock foto's zijn te vinden zonder deze vereiste.


Onze top 5 bronnen voor gratis stock foto's

nr. 1

pexels.comWaarschijnlijk het meest bekende toevluchtsoord van ondernemers en aanverwante voor gratis stockfotografie. De collectie van Pexels is zeer groot en alle gratis foto's zijn uitgebracht onder de creative commons licentie.
Pexels is voor de meeste mensen die wel eens gebruik maken van gratis stock fotografie dé uitgangsbasis.

nr. 2

stocksnap.ioStocksnap heeft een enorme selectie aan prachtige gratis stock foto's. Stuk voor stuk in hoge resolutie. Hun kekke zoekfunctie werkt net een stuk lekkerder dan de rest van de sites die wij hier noemen. Er komen op dagelijkse basis honderden foto's bij. Ook hoeft men zich druk te maken om de licentie, alles valt namelijk onder het Creative Commons public domain.

nr. 3

Burst (by Shopify)Burst valt onder Shopify. Het biedt gratis stock foto's aan voornamelijk ondernemers. Sommige afbeeldingen vallen onder de Creatieve Commons licentie, terwijl andere afbeeldingen vallen onder de eigen licentie van Shopify.
Burst was gelanceerd om ondernemers betere websites, producten en marketingscampagnes te ontwikkelen. Dit betekent ook dat de meeste gratis stock foto's bij Burst geënt zijn op het belichten van kleine zakelijke niches. Los hiervan zijn er op Burst ook wel gratis stock foto's te vinden in de meer algemene zin.

nr. 4

UnsplashGrote collectie hoge resulatie gratis stock foto's. Allemaal uitgegeven onder hun eigen Unsplash licentie. Het team van Unsplash scheidt dagelijks het kaf van het koren wat betreft nieuwe uploads van afbeeldingen en post alleen de beste van de beste. Hoge kwaliteit van gratis stock foto's staat hoog in het vaandel bij Unsplash.

nr. 5

foodiesfeed.comDe poedelprijs in ons top 5 lijstje gaat naar foodiesfeed.com. Foodiesfeed is helemaal toegespitst op gratis stock foto's omtrent voedsel. U kunt zich voorstellen dat een dietist of foodblogger bij foodiesfeed in het Mekka voor prachtige voedselafbeeldingen terecht komt.
Tot slot

Hopelijk hebben wij u een beetje op weg geholpen met het vinden van de perfecte foto's voor uw website of oude media. Bent u een startende ondernemer die probeert uw eigen website te bouwen? Het vinden van de goeie afbeeldingen is maar een klein aspect van het geheel. Alles moet goed doortimmert zijn: de SEO, de webteksten, de vormgeving en functionaliteit, maar ook de flow van de website moet goed in elkaar zitten.

Mediastunt.nl helpt u graag mee met dit proces en dat doen wij tegen enorm scherp tarief. Onze ideale klant is de startende ondernemer die het budget niet heeft om naar een regulier media onderneming te stappen. Heeft u vragen? Stuur hieronder even een berichtje naar ons.

Dit blog werd geschreven door Sven Wesseling, o.a. content specialist bij Nonstopmedia.nl. Geef hem hieronder een bump of een follow op social media!

Vraag nu nog een scherpe offerte aan of stel ons een vraag